Vijf gezonde gewoonten kunnen uw leven met meer dan tien jaar verlengen.

Sharing is caring!

Volgens recente gegevens van de American Heart Association (AHA) leven volwassenen in de VS die vijf gezond gedrag vertonen mogelijk meer dan tien jaar langer dan degenen die dat niet doen. Deze vijf gedragingen zijn:

 • Een uitgebalanceerd dieet volgen
 • oefen regelmatig
 • geen roker
 • gezond gewichtsbewust zijn
 • alcohol beperken

Er werd voorspeld dat mannen in de studie een gemiddelde levensverwachting van 14 jaar zouden hebben vanaf de leeftijd van 50 jaar, terwijl vrouwen een gemiddelde levensverwachting van 12 jaar hadden. De studie werd op 30 april 2018 gepubliceerd in het tijdschrift Circulation van de AHA.

Ondanks dat het een van de rijkste landen ter wereld is en meer per persoon uitgeeft aan gezondheidszorg als percentage van het bruto binnenlands product dan enig ander land, staat de VS op de 31e plaats in de wereld wat betreft levensverwachting onder degenen die in 2015 zijn geboren. dat het Amerikaanse gezondheidszorgsysteem zich voornamelijk concentreert op geneesmiddelenonderzoek en ziektebeheer, hoewel een sterkere focus op preventie de prevalentie en de kosten van ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten aanzienlijk zou kunnen verminderen.

De onderzoekers onderzochten gegevens van 123.219 deelnemers aan de Nurses’ Health Study van 1980 tot 2014 en de Health Professionals’ Follow-up Study van 1986 tot 2014. Om het effect van de vijf gezonde leefstijlpraktijken op de levensduur te berekenen, analyseerden de onderzoekers gegevens over sterftecijfers van de Centers for Disease Control and Prevention. Onder de conclusies:

 • Tweeënveertigduizend honderdzevenenzestig studiedeelnemers stierven gedurende een follow-upperiode van maximaal 34 jaar.
 • Dertienduizend negenhonderddrieënvijftig van de gemelde sterfgevallen werden veroorzaakt door kanker en 10.689 door hart- en vaatziekten.
 • De levensverwachting van zowel mannen als vrouwen die beweerden alle vijf gezonde levensstijlpraktijken te beoefenen, bleek verhoogd te zijn. Vrouwen die geen gezond leefstijlgedrag hadden aangenomen, hadden op 50-jarige leeftijd een gemiddelde levensverwachting van 29 jaar. Vrouwen die alle vijf het gezonde leefstijlgedrag hadden aangenomen, hadden daarentegen een gemiddelde levensverwachting van 43,1 jaar. Mannen van 50 jaar die geen gezonde levensstijl hadden omarmd, hadden een gemiddelde levensverwachting van 25,5 jaar, tegenover 37,6 jaar voor mannen die dat wel hadden.
 • Er werd ontdekt dat degenen die alle vijf gezonde gedragingen beoefenden een 74% lager sterftecijfer hadden gedurende de follow-upperiode dan degenen die dat niet deden. Ze hadden 65% minder kans om kanker te krijgen en 82% minder kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten.
 • In deze studie werd elk gezond gedrag afzonderlijk gekoppeld aan een lager risico op vroegtijdig overlijden, waarbij het gecombineerde effect van alle vijf gezonde gedragingen het laagste risico vertoonde.

Hoe gezond is “gezond”?

Onderzoekers ontwikkelden een scoresysteem dat hogere cijfers toekende aan degenen die aangaven meer items te consumeren die als gezond werden beschouwd en minder voedingsmiddelen die als ongezond werden beschouwd om diëten onder studiedeelnemers te vergelijken. Groenten, fruit, noten en volle granen waren voorbeelden van gezond voedsel. Rood en bewerkt vlees, met suiker gezoete dranken, transvetten en natrium behoorden tot de ongezonde voedingsmiddelen. Volgens de American Cancer Society:

 • elke dag minstens 2 12 kopjes fruit en groenten consumeren
 • Ik verkies volkorenproducten boven producten die zijn afgeleid van geraffineerde granen, zoals bruine rijst boven witte rijst, en granen gemaakt van volle granen zoals haver en gerst.
 • Ik kies voor vis, gevogelte of bonen in plaats van bewerkt vlees en rood vlees (rund, varken en lam) (spek, worst, lunchvlees en hotdogs).
 • Het verbruikt meer water en minder frisdranken, sportdranken en vloeistoffen met fruitsmaken beladen met suiker.
 • Beperking van voedingsmiddelen die rijk zijn aan geraffineerde koolhydraten, zoals desserts, snoep, ontbijtgranen gezoet met suiker en andere voedingsmiddelen met veel suiker.
 • Ik vermijd items met veel calorieën, zoals ijs, donuts, aardappelen, andere chips, frites en andere zoetigheden.

De hoogste gezondheidsscores werden ook toegekend aan deelnemers die nooit gerookt hebben, meer dan 30 minuten per dag matig tot krachtig actief waren, inclusief stevig wandelen, een body mass index (BMI) tussen 18,5 en 24,9 hadden en minder dan 15 gram consumeerden. alcohol per dag voor vrouwen en minder dan 30 gram per dag voor mannen. Voor vrouwen is dat ongeveer één drankje per dag, en voor mannen ongeveer twee.

De website van de American Cancer Society heeft een overvloed aan informatie over het verminderen van uw kans op het ontwikkelen van kanker door gezonde beslissingen te nemen, waaronder goed eten, regelmatig sporten en stoppen met roken.